Hoe werkt een Waterontharder?

Share

Wil je weten hoe onze waterontharders werken? Het is eigenlijk best simpel en super efficiënt!

Onze waterontharders gebruiken geen elektriciteit of magneten. Ze maken gebruik van een speciale hars die kalk uit het water verwijdert. Deze waterontharder wordt geïnstalleerd net achter de watermeter, meestal in de meterkast/kelder of op een andere geschikte locatie.

Het water wordt omgeleid door het apparaat en weer terug naar de plek achter de watermeter. Dit zorgt ervoor dat je in je hele huis kunt genieten van kalkvrij water. De hars in de waterontharder trekt de kalk uit het water door middel van ionenwisseling. Wanneer de hars verzadigd is met kalk, moet het “geregenereerd” worden. Dit gebeurt door het spoelen met een zoutoplossing, die in de zoutbak wordt aangemaakt.

De spoeling verwijdert alle kalk van de hars, waardoor deze zijn werk weer kan doen. Het spoelwater met alle kalk wordt via een afvoer naar het riool afgevoerd. Tijdens het spoelen kun je nog steeds water gebruiken, maar dit water zal niet kalkvrij zijn.

Onze waterontharders werken op druk van de waterleiding, dus er is geen pomp die stroom verbruikt, waardoor ze energiezuinig zijn. Bovendien zijn al onze waterontharders volume gestuurd. Dit betekent dat het apparaat je waterverbruik bijhoudt en zichzelf schoonspoelt als dat nodig is, meestal ‘s nachts

We berekenen voor elke situatie hoeveel water het apparaat kan ontharden, met een beetje extra capaciteit als reserve. Als je meer water verbruikt dan normaal, heb je toch nog kalkvrij water tot aan de spoeling. Klinkt handig, toch?

Deel